logo_mrg

 

 
dimecres 21 de desembre de 2016
UN CIRI ENCÉS
Carme Miquel

“El pròxim 25 de setembre començarà la cimera de les Nacions Unides per a elaborar una agenda posterior als objectius del mil•lenni de 2015. Volem exigir als governs que no oferisquen només paraules, sinó que siguen responsables en la lluita contra la pobresa. El dijous 24 de setembre, farem un acte simbòlic per a visibilitzar aquesta reivindicació. Porta un ciri encés” Aquesta és una crida que fa el col•lectiu “Pobresa zero” per a dijous dia 24, a les 20 hores a la Plaça de l’Ajuntament de València.

I hi ha qui es pregunta: de què aprofita un ciri encés? De què aprofita una concentració? Una més. I cansats de signar demandes i de manifestacions realitzades per tantes causes necessàries, sentim la temptació de quedar-nos a casa, que és el refugi de la nostra impotència. Som ciutadans i ciutadanes d’a peu, que no tenim en les nostres mans la possibilitat de les decisions sobre els grans temes que afecten les persones, com ara la pobresa o la guerra i les seues conseqüències. I ens fa patir la nostra petitesa.

Tanmateix solucions n’hi ha i institucions que tenen l’obligació d’aplicar-les també. Em referisc a les Nacions Unides, (o l’ONU, com també la denominem) organisme creat l’any 1945 com una associació de govern global per a la cooperació en temes com el dret internacional, la pau i la seguretat, el desenvolupament econòmic i social, les causes humanitàries i els drets humans.

Però, qué passa amb les Nacions Unides? Quines tasques està acomplint? Quin paper està tenint ara mateix en la crisi dels refugiats. Si exceptuem ACNUR, (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiados) organisme important que està actuant-hi amb moltes dificultats, -i al qual cal recolzar- poques coses més sabem de les propostes de l’ONU al respecte. Dins de tot el maremàgnum informatiu sobre els grans problemes mundials, les Nacions Unides sonen poc. Poc s’ha parlat dels Objectius per al Desenvolupament del Mil•leni, aprovats l’any 2.000 i que justament enguany haurien d’estar assolits. Però no, no s’han assolit ni de bon tros. La mateixa institució ho reconeix. I ara ens trobem davant la propera cimera de Nacions Unides que ha d’elaborar la nova Agenda amb els objectius del mil•lenni per a l’any 2030. De moment anuncien 17 objectius amb 169 metes. Objectius i metes referides a les persones, al planeta, a la prosperitat, a la pau i a les aliances mundials necessàries per acomplir l’esmentada agenda.

És important per a la humanitat que Nacions Unides supe el descrèdit que alguns li atribueixen, que tinga autoritat independent dels països que les formen i que funcione bé. Nosaltres, les personetes d’a peu, en aquesta ocasió els manifestarem les nostres demandes amb el gest simbòlic d’un ciri encés. 
22 de març
"LA FUNCIÓ DE SALVAMENT MARÍTIM ÉS SALVAR VIDES I FER-LES ARRIBAR A PORT SEGUR" (ISMAEL FURIÓ 12/03/19) Parlem amb Ismael Furió, secretari general de CGT Salvament Marítim, president del comité d’empresa de SASEMAR i secretari general de CGT PV, sobre les últimes decisions governamentals (...)

26 de febrer
Impedir la implantació de la ZAL sobre La Punta i recuperar aquest espai per a la ciutat i la ciutadania, mitjançant una reflexió col·lectiva, amb especial atenció als seus habitants originaris. Horta és futur. Ja que la contestació ciutadana i les múltiples al·legacions que s’han fet (...)

concepció&disseny: miquel garcia "esranxer@yahoo.es"