logo_mrg

 

 
dimarts 11 d'abril de 2006
Memoria Democrática - Acte del Fòrum per la Memoria PV
Als milers de presos i preses de Sant Miquel dels Reis
75 anys de la proclamació de la II República
per  Antonio Arnau

Benvolguts amics i amigues, companys i companyies.

Com totes sabeu enguany es compleixen 75 anys de la proclamació de la II República, la que va suposar llavors l’esperança en una societat més justa, lliure i democràtica, la implantació de valors com el sufragi universal per a tots i -sobretot com a novetat- per a totes, el reconeixement dels drets humans i ciutadans per a totes les persones, universalitzant l’accés a la salut, a l’educació, ...

una nova visió de la ciutadania democràtica i laica i, també, una nova concepció del que podria ser un nou Estat Espanyol des de la llibertat dels pobles que la componen, des del reconeixement d’una realitat plurinacional.

Una esperança gran però breu, que va ser brutalment avortada i enormement pagada, amb sang llavors, amb repressió durant quatre dècades negres, amb oblit i desmemoria en aquest nou període de llibertats que, després de vint-i-cinc anys, contínua mesquina en el seu reconeixement del deute que manté amb la Memòria, la d’aquells homes i dones que van lluitar i van morir, que van patir junt amb els seus fills, presó i exili, repressió i espoli, tot per defensar una legalitat constitucional democràtica, que representava els seus anhels d’un futur millor en llibertat i progrés; els seus valors i, també, els nostres valors, arrelats en la mateixa llavor de llibertat i cultura de què encara som ingrats deutors.

Reconeixement i Memòria llargament ajornats i que necessitem per a la nostra pròpia dignitat, que ha de reconèixer-se en la d’ells per a ser.

Sembla que ja comença a obrir-se pas el reconeixement d’aquesta necessitat, dignificar la nostra democràcia amb la memòria dels què vàrem sacrificar vida i llibertat per valors que, avui, són àmpliament compartits per tots i totes. Així, la Comissió Permanent de l’Assemblea Parlamentària Europea, condemna amb fermesa les múltiples i greus violacions dels drets humanes comeses a Espanya pel règim franquista de 1939 al 1975 i demana al Consell de Ministres que adoptem una declaració oficial per a condemnar el règim franquista a nivell internacional, així com declarar el 18 de juliol del 2006 com a dia oficial de condemna del règim de Franco. Així mateix al Congrés dels diputats haurà de veure’s, abans prompte que tard, una Llei de la Memòria Històrica que ja pateix injustificats ajornaments, i una declaració solemne d’enguany 2006 com a any de la Memòria.

És el més just, és el que és necessari, ja que sense memòria no pot existir la Justícia; hem de recuperar la memòria de les víctimes, de tantes i tants perseguits per la seua ideologia, per les seues idees polítiques i religioses, per la seua llengua, nacionalitat i cultura, i doblement, per ser dones i insubmises. Tantes persones que van patir la violència il•legítima i la repressió injusta de la Dictadura, ales que l’Estat té l’obligació de recordar i desagreujar, així com la resta de la societat té el dret de conèixer la memòria d’aquestes víctimes i d’aquestes il•lusions malaguanyades, la memòria d’aquells projectes frustrats -del que va poder ser i no ho va ser per la força- en cultura i educació, en salut i drets socials;

una altra Espanya va poder ser possible i, ja és hora, que la fem part de la nostra consciència col•lectiva, un poc mes nostra.

No serà sense contradiccions, com no serà sense el nostre esforç col•lectiu. Encara les Corts valencianes es resisteixen a fer aquest reconeixement d’any de la Memòria i, l’Ajuntament de València (com el de Castelló), ens nega assenyalar amb una làpida la fossa comuna on jauen centenars de morts per la repressió franquista, quan no directa per fam i exclusió del poble republicà. Hem de continuar treballant en el seu desgreuge, per la Justícia, i per a tenir un País millor.

A aquesta tasca volem invitar-vos, a aquesta reconstrucció de la memòria que construeix el nostre futur, a aquest desgreuge -en ho concret- als qui encara no són reconeguts, als qui "van patir privació de llibertat entre els seus murs per motiu dels seues idees i creences en defensa dels valors democràtics", com dirà, en un futur pròxim, una placa en el què va ser fins a 1966 presó per a presos de consciència, en Sant Miquel dels Reis, segons el compromís obtingut -aquesta vegada si- de les Corts valencianes el passat dia 9 de març.

Als milers de presos i preses de Sant Miquel dels Reis

que des de 1939 van ser allí tancats i, per extensió, a totes les persones que van patir la repressió franquista, dedicarem un Acte en la seua Memòria, darrere dels mateixos murs que els van privar de la seua llibertat i els van veure patir i morir, al Saló d’Actes de Sant Miquel dels Reis, el dimarts 11 d’Abril a les 7 de la vesprada, veurem les seues imatges i, algú que allí va estar pres -com en altres presons- per les seues idees, Isidro Guàrdia, junt amb el fill d’altres presos afusellats a Paterna, Vicente Muñiz, i amb Amparo Salvador per part del Forum per la Memòria PV, tractaren de rearmar aqueixa memòria fosca del que sempre degué ser Biblioteca i arxiu, com ho és ara, i mai presó.

Només tenim la memòria dels els nostres, el seu testimoni, i l’esperança de conquerir el futur que ells no van poder, ens queda la paraula, i això és el que vos invitem a compartir, memòria i paraula; si així ho desitgeu podeu sumar-vos a aquest homenatge amb les vostres paraules i adhesió, que allí tindreu l’espai per a expressar-la, amb la necessària brevetat que el temps exigisca. Esperem que ens expresseu la vostra suma a l’Acte, de la mateixa manera que, estem segurs, vos sumeu al futur en construcció que en aquesta Memòria s’assenta i, que de nosaltres i nosaltres depèn que siga com ho van somiar i ho somiem.

Que siguen certes les paraules d’Almudena Grandes: "No ho van perdre tot, perquè nosaltres estem aquí. No van lluitar en va, perquè nosaltres estem aquí. I nosaltres som la memòria del seu futur".

Salut i República

Antonio Arnau

Fòrum per la Memòria del País ValènciaResposta a l'article
Als milers de presos i preses de Sant Miquel dels Reis

Hoy, 9 de octubre, leo en la prensa que "La Generalitat Valenciana homenajea a los presos políticos del franquismo" No debería sorprenderme, deberían ser lo habitual este tipo de actos, pero no puedo recordar otro desde el que organizamos desde el Fòrum per la Memoria hace ONCE años. Por eso he pensado pasar la carta de invitación que escribí entonces a las Redes Sociales, ya que entonces no existían y se hizo la difusión por correo electrónico.

Dice el Confidencial: "El próximo 15 de noviembre se celebrará un acto de homenaje, organizado por la Dirección General de Cultura de la Generalitat Valenciana, en la ahora Biblioteca Valenciana situada en San Miguel de los Reyes, en la que fue cárcel franquista tras la guerra civil, como homenaje a los presos políticos que estuvieron en esa cárcel.

A través de la Dirección General de Cultura ha recibido recuerdos y testimonios de quienes pasaron por la cárcel de San Miguel de los Reyes, hoy una biblioteca

Llegó a haber 6.000 presos políticos en esta cárcel proyectada para 200 presos, según relató en sus memorias Cano Coloma, alcalde republicano de Valencia que estuvo dos años en esta prisión.

Lo que fue un monasterio, luego fue cárcel de presos comunes y, posteriormente, prisión política, desde hace unos años es sede de la Biblioteca Valenciana.

Para este homenaje se han ido recogiendo recuerdos y testimonios a través de una dirección de correo electrónico habilitada por la Generalitat Valenciana, presosensanmiguel@gva.es. “No queremos revancha, sino justicia”, expresan los organizadores.

“Están llegando muchos recuerdos” Desde la Dirección General de Cultura –al frente de la cual está la socialista Carmen Amoraga- expresan a El Confidencial Autonómico que “han llegado muchos recuerdos, y en el acto de homenaje estará presente alguno de los que estuvieron ahí en prisión, como es el caso del maqui Joan Busquets, así como familiares de quienes estuvieron en la cárcel, como Alejandra Soler, cuyo padre estuvo durante todo el tiempo que duró la II Guerra Mundial”.

“La gente está escribiendo muchísimo, dando nombres y transmitiendo la emoción que siente porque se está limpiando una herida con el fin de que cicatrice, no para abrir heridas”, expresan a ECA desde la Dirección General, que insisten en que “se trata de agradecer a todas las personas que pagaron con su libertad e incluso con su propia vida la defensa de la democracia”.

Coordina la tarea de recoger la información de los que estuvieron presos y de sus familiares el historiador Fernando López."

 
26 de febrer
Impedir la implantació de la ZAL sobre La Punta i recuperar aquest espai per a la ciutat i la ciutadania, mitjançant una reflexió col·lectiva, amb especial atenció als seus habitants originaris. Horta és futur. Ja que la contestació ciutadana i les múltiples al·legacions que s’han fet (...)

concepció&disseny: miquel garcia "esranxer@yahoo.es"