logo_mrg

 

 
diumenge 13 de març de 2011
Nucleares, no gracias
LECTURA FINAL DE LA MARXA PEL TANCAMENT DE COFRENTES 2011
Plataforma "TANQUEN COFRENTES"

Estem ací per a exigir al govern la no renovació de la llicència d’explotació i el tancament immediat i definitiu de la central nuclear de Cofrentes.

Ens sentim molt preocupats per les notícies que ens arriben del Japó. Els greus accidents nuclears, les conseqüències dels quals encara no es coneixen, en tres centrals nuclears, la de Fukushima, la de Onagawa i la de Tokai a tan sols 120 km de Tokio, ens mostra ben a les clares que

no hi ha centrals nuclears segures

. Demanem al Govern d’Espanya i als partits polítics, en especial al PP i al PSOE que renuncien de manera urgent i definitiva a l’energia nuclear.

Volem mostrar també la nostra solidaritat amb els afectats per la catàstrofe nuclear del Japó i pel terratrèmol i el tsunami posterior.

És una irresponsabilitat absoluta continuar mantenint en marxa les centrals nuclears, pel perill d’accident que comporten i per les terribles conseqüències que aquests accidents tenen, com ha demostrat eloqüentment l’accident nuclear de les 3 centrals nuclears abans anomenades, així com els de Xernobil i Harrisburg en el recent passat.

Però ho és fins i tot més en el cas de Cofrents, una central vella, amb múltiples problemes de corrosió i mal funcionament repetits de parts vitals de les seues instal•lacions. Una central que ha patit 102 successos que afecten la seua seguretat només en els últims 10 anys. Una central la direcció que de la qual té, com és també el cas de la de Fukushima, un llarg historial de falta de transparència i d’ocultació i minimització de les avaries que ha patit, el que li ha motivat l’obertura d’expedients sancionadors per part del CSN.

L’energia nuclear és perillosa, bruta, cara i suposa una hipoteca per al futur.

Les centrals nuclears generen residus radioactius d’alta activitat que necessiten un cementeri nuclear on emmagatzemar-se durant centenars de milers d’anys aïllades de la biosfera, en l’improbable cas que açò siga possible.

Per molt que el loby nuclear intente justificar els enormes beneficis que les elèctriques aconseguixen amb les centrals nuclears, i el risc en què ens fan viure amb l’argument que eviten el canvi climàtic, sabem que açò és radicalment fals. L’energia nuclear emet grans quantitats de CO2 al llarg de tot el seu cicle de vida. I a més, hi ha altres alternatives més netes i segures.

Volem recordar que el nostre consum energètic és insostenible, que la nostra societat viu en el malbaratament, i que hem de reduir de manera dràstica i urgent el nostre consum d’energia. En dos dècades hem duplicat nostre consum elèctric i no podem continuar per aquesta senda durant més temps, hem de contindre el consum, començar a decréixer, i estalviar energia.

També volem subratllar que de tota l’electricitat produïda durant 2010 un 35% ha sigut amb renovables, que la producció de Cofrents ha sigut equivalent a l’electricitat que s’ha exportat, i per tant és fàcilment prescindible, i que el funcionament de les nuclears és un obstacle per a la implantació de més potència renovable. Així mateix cal recordar que el 100% de l’urani per a combustible nuclear és importat i que no dominem tota la tecnologia implicada, la qual cosa ens fa fins i tot més dependents de l’exterior.

Exigim, per tant, als nostres governants que no cedisquen a les pressions de les companyies elèctriques i que perseguisquen i incentiven un sistema elèctric 100% renovable. A les grans elèctriques no els interessa: ni que estalviem energia, ni que les energies renovables es desenvolupen amb celeritat, pel que continuen pressionant per a que res canvie i poder perpetuar aquest insostenible sistema energètic amb el qual aconsegueixen uns beneficis multimilionaris.

Volem fer un crida a la resta de la societat perquè deixem de ser consumidors passius i tinguem un paper actiu en les decisions energètiques de futur. Les mesures d’estalvi d’energia i les xicotetes instal•lacions d’energia renovable estan a l’abast de la ciutadania, i podem i hem de prendre la iniciativa per a reduir el nostre consum energètic i implantar energies netes. Tan necessari com exigir hui ací el tancament d’aquesta vella central nuclear és participar activament en el canvi de model energètic.

El tancament de Cofrents és un pas necessari en el camí cap a un sistema energètic sostenible i segur. Perquè el futur és el nostre, i perquè volem i podem viure sense nuclears:

TANQUEM COFRENTES JA 
22 de març
"LA FUNCIÓ DE SALVAMENT MARÍTIM ÉS SALVAR VIDES I FER-LES ARRIBAR A PORT SEGUR" (ISMAEL FURIÓ 12/03/19) Parlem amb Ismael Furió, secretari general de CGT Salvament Marítim, president del comité d’empresa de SASEMAR i secretari general de CGT PV, sobre les últimes decisions governamentals (...)

26 de febrer
Impedir la implantació de la ZAL sobre La Punta i recuperar aquest espai per a la ciutat i la ciutadania, mitjançant una reflexió col·lectiva, amb especial atenció als seus habitants originaris. Horta és futur. Ja que la contestació ciutadana i les múltiples al·legacions que s’han fet (...)

concepció&disseny: miquel garcia "esranxer@yahoo.es"