logo_mrg

 

 
dimarts 28 de febrer de 2012
MANIFEST 11 de març de 2012
“Fukushima Mai més. Viure bé sense nuclears”

Estem ací reunits per a commemorar, al costat de desenes de ciutats de la resta de l’estat i de l’estranger, on s’estan celebrant actes i accions simultaneament, el

primer aniversari de l’acccident de Fukushima

, i per a recordar que Fukushima no ha acabat, que Fukushima ens afecta, i que on hi ha una nuclear hi ha un Fukushima (o un Txernòbil), en potència.

Durant l’any que ha passat hem vist tot tipus de maniobres de la indústria nuclear i els seus grups de pressió perquè Fukushima aparega com un esdeveniment superat. La realitat és bastant diferent:

les seqüeles de la catàstrofe continuen hui, i els seus efectes sobre la vida i la salut perduraran en el temps.

La data de l’11 de març de cada any porta el record de tot tipus de víctimes, persones que han patit tragèdies per causes naturals o per actes de terrorisme, i a les quals ara hem de sumar les d’un desastre nuclear.

A diferència de les seqüeles d’una catàstrofe natural, o d’una acció fruit de la barbàrie humana, les conseqüències d’una catàstrofe nuclear, com Fukushima o Txernòbil, es projecten més enllà dels supervivents, i les víctimes no es trobaran únicament en la zona afectada.

És el preu que paguem per l’energia nuclear.

L’única eixida a aquesta irracionalitat és detindre les centrals nuclears, la qual cosa no solament és possible, econòmica i tècnicament, sinó que també és necessari a nivell social i ambiental.

A més del perill d’accident,

les centrals nuclears estan impedint a Espanya una major participació en la generació elèctrica de les energies renovables,

que generen moltíssims més llocs de treball que qualsevol altre tipus de generació clàssica i, sobretot, que la nuclear. Unes energies renovables la producció de les quals enforteix també la independència energètica de l’exterior i redueix a mitjà termini el preu de l’electricitat al consumidor final.

Hui la majoria del reactors nuclears de Japó romanen apagats, i no hi ha crisis d’energia ni corts d’electricitat. Hi ha una greu crisi, no obstant açò: la de la contaminació radioactiva. Els seus efectes i el seu abast real no es coneixen, ni es coneixeran mai detalladament, però es creu que

el cost econòmic supera ja els 50.000 milions d’euros

i , en qualsevol cas, siga el que siga, serà un cost assumit per l’estat japonés, la qual cosa és tant com dir per la societat japonesa, i no per la companyia elèctrica propietària.

Durant tot l’any que ha passat, els defensors de les nuclears a tot el món i especialment al nostre pais han continuat mentint i amagant per a mantenir un negoci que costa vides i provoca danys ambientals quasi irreversibles.

A Espanya la situació és especialment preocupant, perquè

la central nuclear de Garoña és idèntica al reactor número 1 de Fukushima, i una de les més velles del món,

i tenia determinada una data de tancament, el Govern ha decidit allargar irresponsablement el seu funcionament fins a 2019. També, i més propera a nosaltres, la central de Cofrents, també amb molts anys de funcionament, és idèntica al reactor nº3 de Fukushima, i malgrat els nombrosos problemes que pateix i les seues freqüents avaries, fa una any va ser també autoritzada per a funcionar deu anys més, sense esperar al menys l’avaluació dels resultats de les proves de resistència que se li han realitzat, per la comissió Europea.

Com en Fukushima, les conseqüències d’una catàstrofe nuclear no es limitarien als voltants de Garoña o de Cofrents, s’estendrien per tot el país i ho condemnarien a un futur dantesc. Aquest és el risc que el govern assumeix, a canvi que els propietaris de la central seguisquen guanyant centenars de milions d’euros, mentre el preu de l’electricitat es mantindrà inalterable, tanquen o no les centrals nuclears.

Per tot açò, fem des d’ací una crida i exigim al govern espanyol, i de la resta dels països nuclearitzats perquè, posant per davant el benestar i el futur de la ciutadania dels beneficis d’algunes empreses, aposten

per un model energètic basat en la gestió de la demanda, l’estalvi i l’eficiència energètica, i en la generació mitjançant energies renovables i tanquen, d’una vegada, i per sempre, Garoña, Cofrents i la resta de les nuclears.Resposta a l'article
“Fukushima Mai més. Viure bé sense nuclears”
2 de maig de 2012, per  Antonio Arnau

El 30 de junio de 2011 fué un día histórico.

El parlamento alemán ratificaba, por abrumadora mayoría (513 votos a favor, 79 en contra y 8 abstenciones), el fin definitivo de la energía nuclear y el giro hacia la revolución energética que les llevará hacia un sistema 100% renovable.

Los alemanes han aprendido la lección de Fukushima. No necesitamos más catástrofes nucleares para convencernos de que la nuclear es una energía desastrosa.

Resposta almissatge: 9 abr. 2011 Entrevista amb un membre de la Plataforma Tanquem Cofrents i vídeo i fotos de la manifestació pel tancament de la central nuclear de Cofrents el dissabte 9 d’abril de 2011 a les 6:30 de la vesprada des de la Plaça de Sant Agustí de València fins a la Delegació de Govern al carrer Colón, https://youtu.be/cpLKjfQj2zg
“Fukushima Mai més. Viure bé sense nuclears”
9 abr. 2011 Entrevista amb un membre de la Plataforma Tanquem Cofrents i vídeo i fotos de la manifestació pel tancament de la central nuclear de Cofrents el dissabte 9 d’abril de 2011 a les 6:30 de la vesprada des de la Plaça de Sant Agustí de València fins a la Delegació de Govern al carrer Colón, https://youtu.be/cpLKjfQj2zg

 
22 de març
"LA FUNCIÓ DE SALVAMENT MARÍTIM ÉS SALVAR VIDES I FER-LES ARRIBAR A PORT SEGUR" (ISMAEL FURIÓ 12/03/19) Parlem amb Ismael Furió, secretari general de CGT Salvament Marítim, president del comité d’empresa de SASEMAR i secretari general de CGT PV, sobre les últimes decisions governamentals (...)

26 de febrer
Impedir la implantació de la ZAL sobre La Punta i recuperar aquest espai per a la ciutat i la ciutadania, mitjançant una reflexió col·lectiva, amb especial atenció als seus habitants originaris. Horta és futur. Ja que la contestació ciutadana i les múltiples al·legacions que s’han fet (...)

concepció&disseny: miquel garcia "esranxer@yahoo.es"